Till Norrmejerier startsida
Västerbottensostpaj med sparris, citron och gräslök

Västerbottensostpaj med sparris, citron och gräslök

En frisk twist på en riktig klassiker

Mängd: 6 PORT

4/5
(185 röster)

Ingredienser

PAJDEG:

  • 3 dl mjöl
  • 125 g Norrmejerier Smör
  • 3 msk vatten
  • 1 dl Västerbottensost®, riven

FYLLNING:

  • 3 dl Västerbottensost®, riven
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 citron, finrivet skal
  • ½ dl gräslök, hackad
  • 2 ½ dl Norrmejerier Grädde
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • svartpeppar
  • 1-2 tsk olivolja

Gör så här

Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten
och Västerbottensost, arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i sex portionsformar
eller en stor pajform. Låt vila i kyl ca 45 minuter. Nagga pajskalet och
förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Skär bort den hårdaste delen på sparrisen. Dela sparrisen på längden och förväll
dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.
Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och
peppar. Häll fyllningen i pajskalen och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med
lite extra riven Västerbottensost och olivolja och grädda i mitten av ugnen
ca 15 minuter för små portionspajer eller 30 minuter för en stor paj.

Tips:

Prova gärna Västerbottensost Extra Lagrad 24 månader för ännu mera smak!

Andra gillade även:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.