Till Norrmejerier startsida
Vinkokt skinka med basilikasås

Vinkokt skinka med basilikasås

Mängd: 8-10 portioner

4,5/5
(13 röster)

Ingredienser

  • 1-1 1/2 kg rimmad skinka(helgskinka)
  • 7 dl vitt torrt vin eller torr cider
  • ca 1 liter vatten
  • 1 purjolök i bitar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn

Sås:

  • 2 1/2 dl Norrmejerier Mellangrädde
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 kruka basilika
  • 1 1/2 dl hackad persilja
  • 2 msk saft av citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

Skölj av skinkan i kallt vatten, sätt in en stektermometer i den tjockaste delen. Lägg den i en gryta, häll på vin och vatten. Koka upp och skumma väl. Lägg i purjolök och kryddor, låt koka på svag värme under lock tills innertemperaturen visar 70-75ºC. Beräkna koktiden till 30-70 min per kilo. Ta bort nät och svål medan skinkan ännu är varm.
Gör såsen: Vispa samman grädde, buljong och vetemjöl i en kastrull, låt koka 3-5 min. Hacka basilikan, rör ner den och persiljan. Koka upp såsen, mixa den i en matberedare och häll tillbaka i kastrullen. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Skär skinkan i tunna skivor. Servera med kokt färskpotatis, basilikasås och sallad.

Produkter i receptet:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.