Till Norrmejerier startsida
Chokladmoussetårta med björnbär

Chokladmoussetårta med björnbär

Mängd: 12 bitar

4/5
(10 röster)

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 200 g Norrmejerier Smör
  • 3 ägg
  • 2 dl hett vatten

fyllning:

  • saften av 1 apelsin
  • 1 paket björnbär (225 g)
  • 1 dl socker
  • 100 g mörk choklad
  • 5 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 äggula

till dekoration:

  • 2 dl mandel
  • björnbär (färska eller frysta)

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda smör och ägg med de torra ingredienserna med luftiga tag. Tillsätt det heta vattnet lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 min. Låt svalna. Koka upp apelsinsaft, björnbär och socker. Låt koka i ca 5 minuter. Låt svalna. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden lätt. Rör ner äggulan i chokladen. Blanda grädden med chokladen lite i taget, rör försiktigt så att det inte blir grynigt. Skär mandeln i flagor på längden. Rosta mandeln i torr stekpanna tills den får fin färg. Dela chokladkakan i två delar och fyll botten med björnbärsblandningen och bred på lite av chokladmoussen. Lägg ihop bottnarna och toppa med resten av moussen. Dekorera med rostad mandel och björnbär.

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer