Till Norrmejerier startsida
Fin filé med svampsås och rotsaksrösti

Fin filé med svampsås och rotsaksrösti

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(12 röster)

Ingredienser

  • 600 g ren- eller oxfilé
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 1 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • svampsås
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche Champinjon-
  • Kantarell
  • 1½ msk viltfond
  • 3 st enbär
  • salt och peppar
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • rotsaksrösti
  • 500 g potatis gärna bakpotatis
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • salt och nymalen peppar

Gör så här

Blötlägg svampen i ett par timmar. Värm grädde, creme fraiche och viltfond och låt koka ihop något. Krossa enbären. Smaka av såsen med enbär, salt och peppar. Skala potatis, morötter och palsternackor och skär till tunna stickor. Stek dem i smör tills de fått fin färg och börjar bli mjuka. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och gnid in det med timjan, salt och peppar. Stek köttet i smör runtom så att det får fin färg. Stek klart i ugn tills innertemperaturen är 60°. Låt vila under folie i 10 min innan det skärs upp. Häll av svampen. Fräs svamp och lök i smör. Värm potatis- och rotfruktsstickorna i ugnen och såsen på spisen. Skär upp köttet och servera med sås, potatis, svamp och rotfruktsstickor. Dekorera gärna med timjan och lingon.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott