Till Norrmejerier startsida
kolatårta med rabarber

kolatårta med rabarber

Mängd: 1 tårta, ca 10 bitar

3,5/5
(6 röster)

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 1 dl Norrmejerier Mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • finrivet skal av 1 tvättad ekologisk citron

kolasås:

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g Norrmejerier Smör

rabarberkompott:

  • 4 stänglar rabarber
  • 1 dl strösocker
  • saften av ½ citron
  • 2 msk vatten

till dekoration:

  • 1 rabarberstjälk
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en rund kakform, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smör och häll i mjölken. Rör ner den varma blandningen i äggvispet. Blanda vetemjöl, bakpulver och finrivet citronskal. Vänd med stora luftiga tag ner mjölblandningen. Fyll kakformen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna och stjälp upp kakan. Gör kolasåsen. Dela vaniljstången på längden. Blanda vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljstång. Låt koka till en kolakonsistens (ca 20 min) under omrörning. Den är färdig vid 125°. Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg i en kastrull, tillsätt socker, citron och vatten. Låt koka sakta under lock ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk. Dela rabarbern (till dekoration) i två bitar och hyvla den på längden med en osthyvel. Strö över sockret och låt stå en liten stund. Dela tårtan i två halvor. Fyll med rabarberkompotten. Lägg på locket och häll över den varma, men lite avsvalnade, kolasåsen. Dekorera tårtan med rabarbertrassel.

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer