Till Norrmejerier startsida
Krämig lax- och purjogryta

Krämig lax- och purjogryta

En snabb vardagsgryta som ändå känns lyxig.

Mängd: 4 portioner

4/5
(46 röster)

Ingredienser

  • 600 g lax
  • 1 stor purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kuvert saffran, 0,5 g
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • ½ liter fiskbuljong
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche
  • dillvippor

Gör så här

Skär laxen i kuber. Skölj purjolöken och skär den i skivor på snedden. Fräs vitlök och saffran i smör. Slå på vinet och låt det koka i ett par minuter. Häll på buljong och rör ner crème fraiche. Lägg ner laxkuber och purjolök och låt koka försiktigt tills laxen är nätt och jämnt genomkokt. Dekorera med dillvippor. Servera gärna med ett gott bondbröd.

Tips:

Om du vill göra grytan matigare så blanda ner lite kokt potatis.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.