Till Norrmejerier startsida
Saffranspannkaka

Saffranspannkaka

Prova denna Gotländska efterrätt!

Mängd: 4-6 portioner

4,5/5
(8 röster)

Ingredienser

  • 1 1/2 dl rundkorniga risgryn
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 2 msk honung
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 4 ägg

Till servering:

  • Norrmejerier Vispgrädde och t ex hallon-, björnbär- eller hjortronsylt

Gör så här

Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig kastrull. Koka på svag värme under lock tills allt vatten kokat in. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp. Lägg locket på kastrullen. Koka på svag värme ca 40 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröt, honung, saffran, mandel och ägg. Häll smeten i en smörd ugnssäker låg form. Grädda i 225° i ca 30 min. Servera saffranspannkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott