Till Norrmejerier startsida
Semlor med blåbärsgrädde

Semlor med blåbärsgrädde

Mängd: 10 stycken

4/5
(9 röster)

Ingredienser

  • 10 släta bullar

vaniljkräm:

  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 2 msk socker
  • ½ vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)

blåbärsgrädde:

  • 1 dl frysta blåbär, tinade
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 tsk florsocker

till dekoration: florsocker och 1 dl frysta blåbär, tinade.

Gör så här

Gör grundreceptet för släta bullar eller köp färdiga semlebullar.Gör vaniljkrämen genom att vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad rostfri gryta (får inte vara av aluminium, då blir krämen lätt gråaktig). Om du använder vaniljstång delar du den på längden, skrapar ur fröna och låter allt värmas med. Använder du vaniljsocker tillsätts det när krämen sedan kallnat. Värm försiktigt under vispning, akta så krämen inte kokar för då kan den skära sig. Vispa hela tiden tills den tjocknar, ta av från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Det går fortare om man sätter kastrullen i kallt vattenbad. Ta upp vaniljstången men se till att alla frön följer med vaniljkrämen. Om du använder vaniljsocker tillsätts detta när krämen svalnat. Vaniljkrämen kan också göras någon dag i förväg om man vill, täck med plastfolie och förvara i kylskåp. Skär av ett lock på bullarna, gröp ur en del av inkråmet och fyll hålet med den kalla vaniljkrämen, ca en matsked. Lägg gärna några blåbär ovanpå. Vispa grädden tillsammans med florsockret och vänd försiktigt ner mixade blåbär, vispa lite till. Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle. Lägg tillbaka locken och sikta över florsocker.

Tips:

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott