Till Norrmejerier startsida
Smördegsbakelse med Västerbottensost-mousse

Smördegsbakelse med Västerbottensost-mousse

Mängd: 10 portioner

4/5
(25 röster)

Ingredienser

  • 6 gelatinblad
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 200 g riven Västerbottensost
  • 3 msk Norrmejerier crème fraiche
  • 1-2 tsk salt
  • 1 pkt fryst smördeg, ca 300 g
  • 3 äggulor
  • 250 g löjrom

Gör så här

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm mjölk, grädde och ost så att osten smälter.Mixa blandningen slät tillsammans med crème fraiche och salt. Krama ur gelatinet och blanda i den varma vätskan. Sila blandningen och häll upp i en form. Låt stå i kylskåp ett dygn.
Sätt ugnen på 225°. Skär smördegen, medan den fortfarande är lite fryst, i ca 5x6 cm stora bitar. Pensla med vispad äggula och grädda ca 7 min eller tills de fått fin färg.
Dela smördegen så att du får botten och lock. Värm en matsked i hett vatten och skeda upp moussen på smördegsbottnarna. Täck med löjrom och lägg på locket.

Andra gillade även:

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.