Till Norrmejerier startsida
Smördegsbakelse med Västerbottensost-mousse

Smördegsbakelse med Västerbottensost-mousse

Mängd: 10 portioner

4/5
(20 röster)

Ingredienser

  • 6 gelatinblad
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 200 g riven Västerbottensost
  • 3 msk Norrmejerier crème fraiche
  • 1-2 tsk salt
  • 1 pkt fryst smördeg, ca 300 g
  • 3 äggulor
  • 250 g löjrom

Gör så här

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm mjölk, grädde och ost så att osten smälter.Mixa blandningen slät tillsammans med crème fraiche och salt. Krama ur gelatinet och blanda i den varma vätskan. Sila blandningen och häll upp i en form. Låt stå i kylskåp ett dygn.
Sätt ugnen på 225°. Skär smördegen, medan den fortfarande är lite fryst, i ca 5x6 cm stora bitar. Pensla med vispad äggula och grädda ca 7 min eller tills de fått fin färg.
Dela smördegen så att du får botten och lock. Värm en matsked i hett vatten och skeda upp moussen på smördegsbottnarna. Täck med löjrom och lägg på locket.

Andra gillade även: