Till Norrmejerier startsida
Stenkaga med grädde och bär

Stenkaga med grädde och bär

Detta är ett gammalt skånskt recept på en efterrätt från den tiden man hade stenugn. Kagorna passar också att servera som lunchrätt med stekt fläsk, rårörda lingon och lite smält smör. Grädda kagorna med ganska mycket smör i en plättlagg eller stekpanna av gjutjärn.

Mängd: ca 20 st

3,5/5
(2 röster)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1/2 liter ljummen Norrmejerier Mjölk 3%
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här

Lös jästen i ljummen mjölk. Blanda ned övriga ingredienser. Låt smeten jäsa i en mycket väl tilltagen skål under duk i 30 minuter.
Grädda kagorna med en rejäl klick smör, så att de inte fastnar. Grädda dem på båda sidor och servera med vispad grädde och bär.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.