Till Norrmejerier startsida
Chokladtoppade kardemummabullar

Chokladtoppade kardemummabullar

Mängd: 24 små bullar

4,5/5
(8 röster)

Annons

Ingredienser

  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 25 g jäst
  • 2 tsk hel kardemumma
  • 600 g vetemjöl special
  • 100 g strösocker
  • 1 tsk salt
  • 50 g korinter
  • 1 ägg
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Smält 100 g smör och blanda med gräddfilen till ca 37°. Smula jästen i en bunke och blanda med lite av smörblandningen så att jästen löser sig. Tillsätt resten av smörblandningen. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda den med vetemjöl, socker och salt. Rör ner i bunken och knåda degen i 10 min. Tillsätt korinterna precis innan knådningen avslutas. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 220°. Dela degen i två delar, kavla ut och bred ett tunt lager smör på. Rulla ihop och skär i 24 bullar som får jäsa på plåt med bakplåtspapper i 15 min.
Pensla med ägg. Grädda bullarna i ugn i ca 7 min. Ta ut och låt svalna en aning. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Ringla den smälta chokladen över bullarna med en tesked och låt stelna ett par minuter innan servering.