Till Norrmejerier startsida
Fluffig gräddkaka med plommonkompott

Fluffig gräddkaka med plommonkompott

Mängd: ca 6 portioner

3,5/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • rivet skal av
  • 1/2 citron
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 4 äggvitor
  • 8-12 färska plommon
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 1 dl socker
  • skal och saft av 1/2 citron
  • 2 krm kardemumma

Gör så här

Börja med plommonen. Dela plommonen och kärna ur dem. Blanda smör, socker, citronskal, citronsaft och kardemumma i en låg vid kastrull. Låt det få ett uppkok. Lägg i hälften av plommonhalvorna och koka dem mjuka. Ta upp plommonen och lägg dem i en skål. Koka resten av plommonen mjuka. Ta upp dem och lägg i skålen. Koka ihop lagen något. Häll den över plommonen. Sätt ugnen på 200º. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt citronskal. Rör ner mjöl och gräddfil. Vispa vitorna till hårt skum och vänd för-siktigt ner dem. Häll smeten i en smörd form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Servera kakan med plommonkompotten.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.