En klassisk dessertkaka med kokt potatis och mandel istället för mjöl. God med en aromatisk och frisk bärsås till.
Mängd: ca 12 bitar
Svartvinbärssås:
Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning. Pressa potatisen, finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem. Häll smeten i en smörd och bröad form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Grädda i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.
Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Söta eventuellt med koncentrerad saft. Servera kakan ihop med såsen.
Visste du att knappt några andra frukter eller bär är så rika på c-vitamin som det svarta vinbäret? Förutom att det är nyttigt så är det också gott i många former.