Till Norrmejerier startsida
Kronans kaka med svartvinbärssås

Kronans kaka med svartvinbärssås

En klassisk dessertkaka med kokt potatis och mandel istället för mjöl. God med en aromatisk och frisk bärsås till.

Mängd: ca 12 bitar

4/5
(16 röster)

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt Norrmejerier Smör
  • 2½ dl socker
  • 4 äggulor
  • 3 kokta kalla potatisar
  • 150 g mandel
  • 4 äggvitor

Svartvinbärssås:

  • 2 dl svarta vinbär
  • 2 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 1 tsk rivet citronskal
  • ev 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning. Pressa potatisen, finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem. Häll smeten i en smörd och bröad form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Grädda i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.

Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Söta eventuellt med koncentrerad saft. Servera kakan ihop med såsen.

Tips:

Visste du att knappt några andra frukter eller bär är så rika på c-vitamin som det svarta vinbäret? Förutom att det är nyttigt så är det också gott i många former.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.