Till Norrmejerier startsida
Pepparkakscheesecake med syltad lime

Pepparkakscheesecake med syltad lime

Mängd: 1 kaka, ca 8 bitar

3/5
(42 röster)

Ingredienser

  • 100 g pepparkakor
  • 100 g digestivekex
  • 100 g rumsvarmt Norrmejerier Smör
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • finrivet skal av
  • ½ tvättad ekologisk citron
  • 4 dl Norrmejerier Gräddfil
  • ½ dl socker
  • Syltad lime
  • 4 limefrukter eller 10 lime kumquats (minilime)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Krossa pepparkakor och digestivekex. Blanda med smöret. Tryck ut massan i en form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna och höj ugnstemperaturen till 225°. Blanda philadelphiaost, ägg, socker, vaniljsocker och rivet citronskal. Häll ostmassan över smulbotten och grädda i 20 minuter. Ta ut kakan och sänk värmen till 175°. Rör ihop gräddfil och socker, bred detta över kakan när den svalnat något. Ställ in den i ugnen ca 5 minuter och låt gräddfilen stelna. Skär upp i tårtbitar och dekorera med syltad lime och ev en kvist mynta.

Syltad lime

Koka upp socker och vatten. Skär limefrukterna i tunna skivor. Koka limeskivorna sakta i sockerlagen ca 20 min. Häll upp på burk och låt svalna. Använd som dekoration på bakverk eller som marmelad på skorpor och kex.

Tips:

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.