Martin Hansen skapade detta förslag till skolmat inför finalen i Årets Kock 2002.
Mängd: 4 portioner
Pot au feu:
Focacciabröd:
Blanda jäst, ljummet vatten, olivolja och salt tills jästen har lösts upp. Sätt ugnen på 18°. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en smet. Låt jäsa 30 min. Häll smeten i en smörad långpanna och grädda i ca 20 min. Låt svalna och skär brödet i kuber.
Skrubba musslorna noggrant. Hacka och tärna löken. Lägg musslorna i en het gryta med lök och timjan. Slå på vatten så det täcker. Koka kraftigt under lock ca 5 min. Rör om emellanåt. När musslorna öppnat sig är de klara, ta bort eventuella oöppnade musslor. Spara musselfonden.
Tvätta och skär purjolöken i 5 cm stavar och brässera i musselfond ca 5 minuter. Skala potatisen och dela den på längden och brässera även den i musselfond ca 20 min. Tärna tomaterna och dela dillen i små kvistar. Koka fisken i fiskbuljongen ca 5 min. Ta upp potatis och purjolök ur musselfonden och lägg ned dem bland fisken. Låt koka ett par min. Tillsätt tomattärningar och dillkvistar och värm tills allt är genomvarmt.
Arrangera musslor, fisk och grönsaker snyggt i djupa tallrikar, slå över fiskbuljong och servera med focacciabröd.