Till Norrmejerier startsida
Semlor med kardemumma och citron

Semlor med kardemumma och citron

Mängd: ca 20 semlor

3,5/5
(8 röster)

Ingredienser

  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl Norrmejerier Mjölk
  • ¾ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 25 g jäst
  • ca 9 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 uppvispat ägg
  • mandelmassa
  • rivet skal av citron
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde

Gör så här

Smält smöret. Häll i mjölk, värm till 37°. Finfördela jästen i en bunke och lös upp i lite av degspadet. Häll i resterande degspad. Tillsätt socker, salt och ägg. Stöt kardemumma i en mortel och blanda med det mesta av mjölet och bakpulvret. Rör ner i degspadet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 20 runda bullar. Jäs bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper i 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i 8- 10 minuter mitt i ugnen.
Skär ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med riven mandelmassa, lite ovispad grädde och rivet citronskal till en krämig fyllning. Fyll bullarna med blandningen, toppa med vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.