Till Norrmejerier startsida
Äppel- och mandelpaj

Äppel- och mandelpaj

En paj med mycket god fyllning. Det blir lika mycket mandelpaj som äppelpaj. Ett ägg i degen gör den lätt att kavla.

Mängd: 6-8 bitar

3/5
(2 röster)

Ingredienser

  • pajdeg
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • fyllning
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 dl mandel
  • 1 dl råsocker strö
  • 1 uppvispat ägg
  • 4 äpplen
  • 2½ dl Norrmejerier Vaniljvisp

Gör så här

Blanda smör, mjöl och ägg i en mixer tills det precis bildar en boll, ca 30 sek. Låt degen vila i kyl minst 1 timme. Stöt kardemumma i en mortel och mixa med mandel och socker tills allt är finfördelat.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen (så runt som möjligt) på mjölat bakbord. Skär kanterna jämna med en kniv. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i rundlar, spara ca 4 cm kant runtom. Häll på mandelblandningen.
Vik upp kanterna runt om och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda pajen i ca 35 min tills den har fått fin färg och äpplena är mjuka.
Servera pajen ljummen med vispad vaniljvisp.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.