En paj med mycket god fyllning. Det blir lika mycket mandelpaj som äppelpaj. Ett ägg i degen gör den lätt att kavla.
Mängd: 6-8 bitar
Blanda smör, mjöl och ägg i en mixer tills det precis bildar en boll, ca 30 sek. Låt degen vila i kyl minst 1 timme. Stöt kardemumma i en mortel och mixa med mandel och socker tills allt är finfördelat.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen (så runt som möjligt) på mjölat bakbord. Skär kanterna jämna med en kniv. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i rundlar, spara ca 4 cm kant runtom. Häll på mandelblandningen.
Vik upp kanterna runt om och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda pajen i ca 35 min tills den har fått fin färg och äpplena är mjuka.
Servera pajen ljummen med vispad vaniljvisp.