Till Norrmejerier startsida
Aprikospaj

Aprikospaj

En perfekt kombination av sött och syrligt. Bra som efterrätt och lika perfekt som en god kaka till kaffet.

Mängd: 6-8 portioner

4/5
(28 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 115 g Norrmejerier Smör
  • 2 msk Norrmejerier crème fraiche
  • 1 krm salt

fyllning:

  • 200 g torkade aprikoser
  • 1-1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl sött dessertvin eller äppeljuice
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 200°.Arbeta ihop pajdegen och fodra en pajform med löstagbara kanter. Nagga pajskalet och ställ kallt en stund. Förgrädda gärna pajskalet i5 minuter. Koka upp aprikoser, socker och vin. Drag kastrullen av värmen och låt det svalna. Vispa under tiden ägg, vaniljsocker och grädde till fluff. Låt aprikoserna rinna av. Blanda sockerlagen med äggsmeten. Fördela aprikoserna i pajskalet och häll på smeten. Grädda i 20-30 minuter eller tills pajen stelnat och fått lite färg. Vid servering, pudra extra florsocker över som dekoration. Servera pajen kall eller ljummen.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.