Till Norrmejerier startsida
Tarte tatin

Tarte tatin

Kockarnas egen favoritdessert. Du kan hitta den klassiska franska upp- och nedkakan i de flesta nya kokböcker. Här är en enklare variant.

Mängd: 4 portionspajer

4/5
(17 röster)

Ingredienser

  • 1 dl socker, gärna råsocker
  • 1/2 dl vatten
  • 4 syrliga äpplen
  • en rulle kavlad smördeg
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche
  • kanel och strösocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200º. Blanda socker och vatten i en stekpanna. Värm på svag värme tills blandningen är trögflytande och ljusbrun. Fördela sockerlagen över botten på 4 portionsformar eller en stor form. Skala och skiva äpplena. Lägg dem i ett vackert mönster i formarna ända upp till kanten. Täck med ett ark smördeg. Nyp fast kanten och skär loss överflödig deg med en kniv. Grädda i 25-30 minuter. Låt kakorna svalna och skär loss kanten med kniv. Vänd formarna med hjälp av en tallrik. Servera med uppvispad crème fraiche, smaksatt med lite kanel och socker. Dekorera gärna med lite hackad mandel.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.