Till Norrmejerier startsida
Bjud på vacker brödfläta

Bjud på vacker brödfläta

Mängd: 1 stort bröd

4,5/5
(10 röster)

Ingredienser

  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • ca 12 dl ljust dinkelmjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk blått vallmofrö

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och crème fraiche. Häll på ljummet vatten och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Rulla till längder ca 40 cm långa. Sno samman 2 och 2. Lägg ena längden i en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den andra längden lite snodd i mitten. Låt degen jäsa igen i ca 30 min. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler under en handduk.


Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.