Till Norrmejerier startsida
Bjud på vacker brödfläta

Bjud på vacker brödfläta

Mängd: 1 stort bröd

4,5/5
(10 röster)

Annons

Ingredienser

  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • ca 12 dl ljust dinkelmjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk blått vallmofrö

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och crème fraiche. Häll på ljummet vatten och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Rulla till längder ca 40 cm långa. Sno samman 2 och 2. Lägg ena längden i en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den andra längden lite snodd i mitten. Låt degen jäsa igen i ca 30 min. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler under en handduk.