Till Norrmejerier startsida
Chokladkola med havssalt

Chokladkola med havssalt

Mängd: Ca 36 kolor

3/5
(471 röster)

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • ½ msk flingsalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser förutom chokladen och flingsaltet i en tjockbottnad gryta. Koka under omrörning ca 20 minuter tills smeten når 124° eller gör kulprovet. Låt svalna något. Hacka chokladen och låt den smälta ned i smeten, rör om försiktigt. Häll upp i en form (ca 12x12 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över saltet. Låt svalna och skär i bitar med en kniv.

Tips:

TIPS! Olja kniven så fastnar inte kolan så lätt. KULPROV Häll en tesked smet i ett glas med kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är den klar. Ju fastare kula desto hårdare blir knäcken eller kolan när den stelnat.