Till Norrmejerier startsida
Crème caramel med grenadinsyltade apelsinskal

Crème caramel med grenadinsyltade apelsinskal

Mängd: 4 portioner

4/5
(12 röster)

Ingredienser

  • 5 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 1 vaniljstång
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg + 4 äggulor
  • 1 apelsin
  • 1 dl Grenadine drinkmix

Gör så här

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön. Ta av från värmen och låt stå och svalna med lock i 30 min. Ta upp vaniljstången. Koka upp 1 dl socker med 1/2 dl vatten i en liten kastrull. Låt koka upp sakta så att sockret löst sig innan det börjar koka. Koka i ca 15 min tills sockerblandningen blir mörkt gyllene i färgen. Fördela sockerblandningen i fyra portionsformar. Sätt ugnen på 150°. Rör ihop resten av sockret med ägg och äggulor så att sockret löser sig. Sila ner vaniljmjölken. Fördela smeten i formarna. Sätt dem i en djup ugnsform och fyll till 3/4 med hett vatten. Grädda i ugn 1 timme. Ta ut och låt svalna i vattnet i 30 min och ställ därefter in formarna i kylen över natten. Koka upp grenadine i en kastrull. Ta ur remsor av apelsinskal med ett cestjärn eller skala apelsinen med en vass kniv, så att inte något av det vita kommer med. Skär sedan i tunna remsor. Koka apelsinskalet i ett par minuter i grenadine och ta upp med en gaffel. Stjälp upp crème caramellen på tallrikar strax innan servering. Man kan lossa lite försiktigt runt kanterna med en vass kniv. Servera med grenadinesyltade apelsinskal på toppen.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.