Till Norrmejerier startsida
Festlig filé med lingon- och portvinssås

Festlig filé med lingon- och portvinssås

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(20 röster)

Annons

Ingredienser

  • 800 g ren- eller oxfilé
  • en klick Norrmejerier Smör
  • 2½ dl Norrmejerier Mellangrädde
  • ½ dl portvin eller 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk lingon
  • ½ rotselleri
  • bladpersilja

Gör så här

Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg det i en ugnsfast form. Vispa ur pannan med portvin. Häll på grädde (spara 2 msk till rotselleripurén) och låt det puttra i någon minut. Häll över i en kastrull och lägg i lingon. Smaka av med salt och peppar.

Skala och skär rotselleri i mindre bitar. Koka den i ca 15 min eller tills den är mjuk. Mixa till ett slätt mos. Tillsätt 2 msk grädde och lite smör. Smaka av med salt och peppar.

Stek klart köttet i ugn ca 8 min för renfilén och ca 15 min om du har oxfilé. Låt det vila i 5 min innan du skär upp det.

Servera med sås, hasselbackspotatis eller klyftpotatis och rotselleripuré. Dekorera med bladpersilja.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.