Årets Nationalrätt 1997, skapad av Werner Vögeli.
Mängd: 4 portioner
1. Skär köttet i 12 skivor, ca 50 g st. Skär osten i stänger (ca 1 x 1 x 3 cm) = 10 g/styck.
2. Platta ut köttskivorna till ca 2 mm tjocklek, detta går lättast om man lägger köttet mellan två plastpåsar innan man bankar ut det. Salta och peppra. Lägg en oststång på främre kortsida av varje köttskiva. Vik in ca 1 cm längs köttets långsidor så att osten inte rinner ut när den smälter. Rulla ihop till rulader.
3. Vänd ruladerna i vetemjöl. Stek dem gyllenbruna i smör och olja på ej för hög värme, ca 10 minuter. Börja att steka ruladerna några minuter med skarvsidan nedåt så att de inte öppnar sig. Ös ruladerna då och då under stekningens gång.
4. Tag upp ruladerna och lägg dem i en plateau eller en kastrull. Häll cidern i stekpannan och rör om ordentligt från botten. Låt spadet koka ihop tills drygt 1 dl återstår. Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka några sekunder. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och peppar. Sila såsen över ruladerna.
5. Under tiden kokas rotfrukterna. Lägg alla grönsakstärningar, förutom potatistärningarna, i en kastrull. Fyll på vatten så att det precis täcker grönsakstärningarna. Salta och koka dem 10 minuter under lock. Tillsätt potatistärningarna och koka ytterligare i 15 minuter. Häll av det återstående spadet i en kopp. Blanda smöret med rotfruktstärningarna, mosa dem och vispa till sist moset till en lätt och luftig konsistens. Det går lättast med elvisp. Tillsätt ev. litet av grönsaksspadet om det behövs. Avsmaka och tillsätt ev. mer salt. Det är bara till en fördel och dekorativt om morötterna inte mosas helt.
6. Gör rårörda lingon (om de inte är gjorda i förväg).
7. Värm ruladerna i såsen. Lägg upp dem på tallrikar med såsen. Strö den strimlade bladpersiljan över samt lägg en klick rårörda lingon och rotfruktsmoset vid sidan av.
Rårörda lingon
1. Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt.
2. Lägg bären i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör tills sockret har smält.