Till Norrmejerier startsida
Festlig torsk med gratinerat saffransmos

Festlig torsk med gratinerat saffransmos

Mängd: 4 portioner

3/5
(16 röster)

Ingredienser

  • 600 g torskfilé
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl mandel, hackad
  • salt och vitpeppar
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 liten knippa dill

potatismos:

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1 kuvert saffran (0,5g)
  • 2 äggulor
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • ca 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Skala, koka och pressa potatisen. Stöt saffran i mortel med lite salt. Blanda potatisen med äggulor, smör, mjölk och saffran. Vispa till ett jämnt mos. Smaka av med salt och peppar. Häll över potatismoset i en spritspåse och spritsa i en smörd ugnssäker form. Skär torskfiléerna i mindre bitar. Lägg dem i en smörd ugnssäker form. Häll vin, grädde och hackad mandel över fisken. Salta och peppra. Sätt ugnen på 225°. Grädda fisken mitt i ugnen i ca 15 minuter. Grädda potatismoset i ca 15 minuter tills det fått fin färg. Hacka dill och blanda med rivet citronskal. Strö över fisken. Garnera gärna med citronklyftor och servera genast.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.