Till Norrmejerier startsida
Janssons Frestelse

Janssons Frestelse

En riktig klassiker på julbordet och ett måste för många.

Mängd: 6-10 personer

0/5
(0 röster)

Ingredienser

  • 3 st gula lökar, hackade
  • 1200 g potatis, fast
  • 2 burkar anjovis
  • 2 msk smör
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 50 g smör, hyvlat

Gör så här

Stek löken i 2 msk smör tills den mjuknat. Smöra en ugnsfast form, skala potatisen och skär i smala strimlor, i ungefär pommes frites-storlek. Varva potatis, lök och ansjovis. Avsluta med potatis. Häll på ansjovisspad och häll på grädden tills du ser den genom potatisen. Strö över ströbröd hyvla över smör på toppen. Baka i nedre delen av ugnen i 180° i ca 2 timmar eller tills potatisen är klar och den har fin färg.

Tips:

Jansson blir bäst om man gör den dagen innan och värmer den igen när den ska ätas. Tillsätt då ytterligare en skvätt grädde innan du värmer den.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.