Till Norrmejerier startsida
Keso- och spenatfyllda rårakor med apelsinkokt vitlöks- och brytbönssallad, och rårörda lingon

Keso- och spenatfyllda rårakor med apelsinkokt vitlöks- och brytbönssallad, och rårörda lingon

Stefan Ekengren tävlade med dessa goda rårakor i finalen om Årets Kock 2002.

Mängd: 4 portioner

5/5
(1 röster)

Ingredienser

Rårörda lingon:

  • 150 g lingon
  • 1 dl socker

Rårakor:

  • 8-10 potatisar, ca 1 kg
  • 1 röd lök
  • 150 g färsk spenat
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl Keso
  • salt och vitpeppar
  • Norrmejerier Smör till stekning
  • Apelsinkokt vitkåls- och

brytbönssallad:

  • 250 g vitkål
  • 150 g brytbönor
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk socker
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Blanda lingon och socker. Rör tills bären är mosiga och sockret lösts upp.
Skala och hacka rödlöken och förväll den hastigt i kokande vatten. Förväll även spenaten hastigt i kokande vatten. Låt rödlök och spenat rinna av.
Skala och riv potatisen fint på rivjärn och pressa ur vätskan genom en silduk eller låt rinna av i durkslag. Blanda potatisen med lök, spenat, vetemjöl och keso, smaka av med salt och vitpeppar. Forma potatisblandningen till plättar och stek dem gyllenbruna i smör.
Strimla vitkålen och koka den i apelsinjuice och socker ca 1 tim. Strimla bönorna och lägg dem i vitkålskoket de 5 sista minuterna. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera rårakorna med salladen och en klick lingon.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.