Till Norrmejerier startsida
Västerbottensost-lax med tomatsmörsås

Västerbottensost-lax med tomatsmörsås

Lovisa Pettersson från Gamleby blev Västerbottensost®-stipendiat 2005. Lovisa segrade med lunchrätten Västerbottensost®-lax med tomatsmörsås. En rätt som föll den namnkunniga juryn i smaken. Juryns motivering löd: En smakrik, färgstark och helt realistisk lunchrätt. Finstämt komponerad, med humoristisk spänning mellan Västerbotten och Medelhav.

Mängd: 10 portioner

4,5/5
(3 röster)

Ingredienser

  • Västerbottensost® pesto överbakad lax
  • 1,4 kg laxfilé (140 g/pers.)
  • ca 5 dl dill
  • ca 5 dl persilja
  • 300 g Västerbottensost
  • 8 msk pinjenötter
  • 4-5 st vitlöksklyftor
  • ca ½ dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • Västerbottensost puré i tunnbröd
  • 1,5 kg potatis
  • 100 g Västerbottensost
  • 8 msk Norrmejerier Smör
  • ca 7 dl Norrmejerier Gräddfil
  • salt
  • 10 st tunnbrödsrullar
  • 1 ägg
  • Tomatsås
  • 300 g färska tomater
  • 100 g gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Olja (till stekning)
  • Ca ½ dl vitt vin
  • Ca 1½ dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • socker
  • salt
  • 3 msk Norrmejerier Smör
  • Garnityr
  • ca 30 st färsk grön sparris

Gör så här

Västerbottensost® pesto överbakad lax
Mixa alla ingredienser och smaksätt med salt och peppar. Lägg ett ganska tjockt lager av peston på den filéade laxen, som läggs på ett bleck. Sätt in det i ugnen på 150 grader i ca 8 minuter.

Västerbottensost puré i tunnbröd
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Skär ut tunnbrödet i ca 20 cm långa och 5 cm breda längder, de ska passa ”stansformarna”. Pensla kortsidorna med uppvispat ägg och sätt dem mellan 2 st stansformar. Häll av potatisenoch lägg i osten, sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt osten smälta något. Sätt in tunnbröden i ugnen på 175 grader i 1-2 minuter, tills de blivit lite hårda. Häll. Pressa potatisen/osten tillsammans med smöret. Smaksätt med gräddfilen och salt. Fyll tunnbröden med Västerbottensost purén och lägg upp på tallriken.

Tomatsås
Grovhacka tomaterna, gula löken och vitlöken. Fräs allt i oljan till det mjuknat något. Tillsätt det vita vinet och vattnet och låt koka i ca 10 minuter. Häll i tomatpurén, mest för en lite rödare färg. Mixa allt tillsammans med lite smör och smaksätt med socker och salt.

Garnityr
Blanchera sparrisen i lätt saltat vatten i ca 2 minuter.