Till Norrmejerier startsida
Köttfärsbiffar med skinka, ugnsbakade rotfrukter, majs- och tomatsalsa och grön ärtsås

Köttfärsbiffar med skinka, ugnsbakade rotfrukter, majs- och tomatsalsa och grön ärtsås

Tom Sjöstedt ligger bakom detta recept. Han tog en hedervärd 3:e plats i Årets Kock 2002.

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(1 röster)

Annons

Ingredienser

Köttfärsbiffar:

  • 400 g köttfärs
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl Norrmejerier Lättmjölk
  • 2 msk chilisås
  • 50 g rökt skinka
  • 1 ägg
  • salt och vitpeppar
  • Norrmejerier Smör till stekning

Ugnsbakade rotfrukter:

  • 5 potatisar, ca 1/2 kg
  • 2 morötter, ca 200 g
  • 1 1/2 palsternacka, ca 200 g
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt

Majs- och tomatsalsa:

  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk socker
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • 1 burk majs, 200 g

Grön ärtsås:

  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 100 g gröna ärtor
  • 1 dl Naturell Yoghurt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 17°. Blanda havregryn med mjölk och chilisås och låt svälla 5-10 min. Hacka skinkan. Blanda grynblandningen med köttfärs, skinka och ägg. Rör om väl. Smaka av med salt och peppar. Forma färsen till åtta små biffar och stek 2-3 min på var sida tills de blivit gyllenbruna. Skala alla rotfrukter, skär dem i mindre bitar och sprid dem i en långpanna. Häll över olja och vinäger och strö över kryddorna. Ugnsbaka i ca 55 min. Rör om under tiden.
Skala och hacka löken till salsan. Blanda alla ingredienser utom persilja och majs i en kastrull och låt småkoka ca 1 tim. Låt kallna. Rör i persilja och majs.
Mixa alla ingredienser till ärtsåsen ca 1 min. Servera såsen kall.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.