Till Norrmejerier startsida
Tomat- och persiljelimpa med ugnsrostade grönsaker och potatismos

Tomat- och persiljelimpa med ugnsrostade grönsaker och potatismos

Magnus Lindström blev tvåa i Årets Kock 2002 bl a med hjälp av denna skolmåltid.

Mängd: 4 portioner

4/5
(2 röster)

Annons

Ingredienser

Tomat- och persiljelimpa:

  • 400 g nötfärs
  • 1 1/2 dl Norrmejerier Mellanmjölk
  • 4 msk ströbröd
  • 1/2 morot, ca 50 g
  • 25 g rotselleri
  • 1/2 gul lök
  • 1 ägg
  • 1/2 dl krossade tomater
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och svartpeppar
  • Norrmejerier Smör till ugnsform

Sky:

  • 1 liten röd lök
  • 1 klick Norrmejerier Smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 msk maizenaredning
  • salt och vitpeppar

Potatismos:

  • 1 kg potatis
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Lättmjölk
  • 1/2 dl crème fraiche
  • salt och vitpeppar

Ugnsrostade grönsaker:

  • 200 g färsk broccoli
  • 2 st morötter, ca 200 g
  • 100 g fryst majs
  • Norrmejerier Smör till ugnsform
  • salt och vitpeppar

Serveras med:

  • 1 dl lingonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 15°. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla i 10 min. Skala och riv morot, selleri och lök. Blanda färs, ägg, och salt till en smidig smet. Tillsätt morot, selleri och lök och blanda väl. Blanda i ströbröd, tomat, persilja och svartpeppar. Forma färsen till en limpa och lägg den i en smörd ugnsfast form. Grädda i ugn ca 1 tim. Låt kallna något och skär i skivor
Skär löken till skyn i grova bitar och fräs den gyllenbrun i smör. Tillsätt buljong och kryddor och sjud på svag värme 10 min. Strö över maizena och koka upp. Sila skyn och smaksätt med salt och vitpeppar.
Skala och koka potatisen. Koka upp mjölk. Kör potatisen hastigt i matberedare. Tillsätt mjölk och crème fraiche och blanda till en smidig puré. Smaksätt med salt och peppar.
Skär broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten 3 min. Kyl i kallt vatten. Skala och skär morötterna på snedden i 1/2 cm tjocka skivor. Rosta dem i en smörd ugnsfast form i ugn 16°, 12 min. Tillsätt broccoli och majs efter 8 min. Smaksätt med salt och vitpeppar. Servera allt i grupper med en klick lingonsylt bredvid.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.