Till Norrmejerier startsida
Krämig risotto med skaldjur

Krämig risotto med skaldjur

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(4 röster)

Ingredienser

  • ca 4 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt matlagningsvin
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 fänkål
  • 1 kasse hjärtmusslor
  • 1 kokt hummer
  • 2 små bläckfiskar
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl Västerbottensost®, riven
  • salt och nymalen peppar

till dekoration: 2 msk gräslök

Gör så här

Värm vatten och fond. Fräs schalottenlök, vitlök och ris i smör tills det är mjukt och glansigt. Tillsätt vinet och låt det puttra in. Tillsätt lite av buljongen och koka sakta under omrörning. Tillsätt resterande buljong lite i taget tills riset är krämigt men med ordentlig kärna. Ansa fänkålen och skär i tunna skivor. Skölj musslorna och släng bort öppna musslor. Rensa hummer och bläckfisk och skär i mindre bitar. Tillsätt fänkål, skaldjur och grädde till risotton. Låt puttra ca 5 minuter eller tills musslorna öppnat sig och fänkålen är mjuk. Strö över osten. Smaka av med salt och peppar, dekorera med gräslök.

Tips:

TIPS! Fryst skaldjursmix fungerar bra till risotton, du kan välja dina egna favoriter. Tina isåfall skaldjuren innan du tillsätter dem i risotton.