En rätt med mycket känsla av ”comfort food”, mat som känns härligt hemlagad. Ett robust rött vin passar bra till. Krusbären kan bytas ut mot t ex lingon eller vinbär och anden mot annan sjö- eller skogsfågel. Tryter tillgången på vilda fåglar så fungerar det bra med kyckling istället.
Mängd: 4 portioner
rårörda krusbär:
potatis- & sellerimos:
Sätt ugnen på 175°. Mortla vitlök, salt, peppar och timjan. Gnid in i fågeln och lägg den i en ugnsfast gryta. Pensla fågeln med smält smör. Lägg i klyftad lök, pressa över citron och häll på vin. Sätt in en köttermometer och stek i ugnen ca 25 min, ös fågeln några gånger med stekskyn under stekningen. Vid 58°, ta ut grytan, höj ugnsvärmen till 225° och ställ in fågeln några minuter så att skinnet blir krispigt. Sila av stekskyn och spar den.
Blanda under tiden krusbär och råsocker och låt stå i rumstemperatur tills sockret har smält.
Koka potatis och selleri mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Värm mjölken med vitlöken. Häll av vattnet från potatis och selleri, stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Tillsätt salladslöken. Smaka av med salt och peppar. Gör en grop i moset och klicka i lite smör vid serveringen.
Servera anden med steksky, rårörda krusbär samt potatis- och sellerimos med smörgrotta.
Recept: Susanne Jonsson från "Det vilda köket" TV4 Västerbotten