Till Norrmejerier startsida
Rostad paprika med Västerbottensost, Blomkålssoppa med Örtskum, Pirog med Västerbottensost samt Curryvänd kyckling

Rostad paprika med Västerbottensost, Blomkålssoppa med Örtskum, Pirog med Västerbottensost samt Curryvänd kyckling

Rostad paprika med Västerbottensost serveras som en viktig del i den här menyn. Häll blomkålssoppan i en liten skål och ställ på en tallrik. Placera tillbehören på rad, antingen framför eller vid sidan på samma tallrik.

Mängd: 10 personer

4,5/5
(7 röster)

Ingredienser

Rostad paprika:

  • 4 stora röda paprikor
  • olivolja
  • salt
  • 100 g Västerbottensost®
  • 5 msk Matlagningsyoghurt
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • salt, vitpeppar

Blomkålssoppa:

  • 1 kg blomkål
  • 75 g hackad schalottenlök
  • 1 l kycklingfond
  • 5 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • salt, vitpeppar

Örtskum:

  • 1 dl basilikablad
  • 2 dl bladpersilja
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • salt, vitpeppar

Pirog med Västerbottensost:

  • 125 g smördeg
  • 100 g Västerbottensost
  • 1/2 dl Kesella
  • salt, vitpeppar

Curryvänd kyckling:

  • 2 kycklingfiléer
  • 3 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • timjankvistar
  • persiljestjälkar
  • salt
  • ca 1l vatten
  • 1/4 äpple i strimlor
  • 2 tsk curry
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk socker
  • salt, vitpeppar
  • 50 g ruccolasallad
  • 40 g röd lök

Gör så här

Rostad paprika:
Kärna ur och dela varje paprika i tre delar. Lägg på en plåt med skalet uppåt och pensla med olivolja och salt. Rosta paprikan i ugnen på 250° tills skalet är svart och bubbligt. Dra försiktigt av skalet med en kniv och låt paprikan svalna.
Riv osten fint. Blanda ost, yoghurt, pepparrot och persilja. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i en spritspåse. Spritsa en sträng yoghurt på varje paprikabit och rulla ihop. Jämna till kanterna på rullen med en vass kniv.

Blomkålssoppa:
Koka blomkålen och schalottenlöken mjuk i kycklingfonden. Mixa grönsakerna med lite av buljongen till en puré. Passera purén genom en finmaskig sil. Späd med silad buljong, mjölk och vispgrädde. Låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

Örtskum
Mixa mjölk och örter. Sila bort örterna. Smaka av med salt och peppar. Vispa mjölken kraftigt till ett tjockt skum över värme precis innan servering.

Pirog med Västerbottensost:
Riv osten fint. Blanda ost och Kesella. Smaka av med salt och vitpeppar. Kavla ut smördegen tunt. Skär ut tio rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg en klick ostmassa på varje rundel. Pensla kanterna med kallt vatten och vik ihop till piroger. Tryck till kanterna ordentligt så att det är tätt. Fritera pirogerna gyllenbruna och låt dem rinna av på papper. Salta precis innan servering.

Curryvänd kyckling:
Koka upp vatten tillsammans med örter och kryddor. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem sjuda tills de är möra. Låt kycklingen svalna och riv den sedan i tunna trådar.
Bryn äpple i strimlor, schalottenlök och curry i lite olja. Tillsätt vinäger, socker och resterande olja. Salta och peppra. Lägg ner kycklingen i vinägretten och låt fräsa någon minut. Tag kastrullen från värmen och låt kycklingen svalna lite grann. Blanda kycklingen med ruccolasallad och små bitar röd lök.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.