Till Norrmejerier startsida
Laxpaté med gurksallad

Laxpaté med gurksallad

En fräsch och god laxpaté. Perfekt när man vill förbereda kvällen innan.

Mängd: 6 portioner (12 skivor)

3,5/5
(7 röster)

Ingredienser

  • 300 g laxfilé, rå och benfri
  • 100 g rökt lax
  • 2 dl Norrmejerier Mellangrädde
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • en bit gurka
  • 1/2 msk lime- eller citronsaft
  • 1/2 msk olja

Gör så här

Mixa laxen i matberedare. Tillsätt grädde, ägg, salt och peppar. Mixa försiktigt ihop till en smet. Sätt ugnen på 100°. Ta en ugnsfast form som rymmer en brödform. Fyll formen med vatten till 1/3. Fodra en brödform med plastfilm och klicka i färsen. Vik ihop plastfilmen om färsen. Baka färsen i vattenbad tills den stelnar, ca 20-25 minuter. Tag upp formen ur vattenbadet och ställ den kallt fram till servering. Lyft upp patén ur formen med hjälp av plastfilmen. Tag bort den när du skär upp laxpatén. Skala och skiva gurkan. Ringla över olja, lime samt lite salt och peppar. Servera patén i skivor, gärna på endiveblad tillsammans med gurksalladen.

Produkter i receptet:

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.