Till Norrmejerier startsida
Råraka med sikrom och picklad rödlök

Råraka med sikrom och picklad rödlök

Den här rätten skapades av Linnéa Liljedahl för Norrmejerier, och är en av sju i en meny komponerad för att smaka som godast med norrländsk mjölk i glaset.

Mängd: 4

5/5
(2 röster)

Ingredienser

  • 2-3 st stora mandelpotatisar
  • Salt
  • Norrmejerier smör till stekning
  • 80 gram sikrom
  • 1 st rödlök
  • Dillvippor till garnering
  • Friteringsolja

2-2-3 lag:

  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 ½ dl vatten)

Gör så här

Saker du kommer att behöva:
Grönsakssvarv
Fritös
Stansring modell större, samt hålslev i metall

Blanda ihop 2-2-3 lagen under omrörning i en kastrull, låt den få ett uppkok, dra av.
Skala löken och skär den tunt på en mandolin. Slå den ljumna lagen över löken och ställ svalt.

Skala mandelpotatisen och svarva den i en grönsakssvarv. Spola potatisen sedan i ljummet vatten. Låt den rinna av riktigt så att potatisen är torr och forma sedan 4 st ”knyten” och fritera dem gyllenbruna på 150 grader en och en med hjälp av stansringen stående i fritöskorgen under lätt press av hålsleven. Salta och låt rinna av på hushållspapper.

För dig som inte har en grönsakssvarv och fritös:
Skala mandelpotatisarna och riv den grovt. Salta. Blanda runt i potatisen med hjälp av händerna och pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt.
Sätt ett plättjärn på mellanvärme på spisen och olja järnet lite. Tillsätt smör och fördela ut potatisen, ta hälften av potatisen och stek i två omgångar så det blir 8st jämna och fina rårakor. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.


Servera de små ”rårakorna” toppade med sikrom, rödlök och dillvippor.