Till Norrmejerier startsida
Små laxpajer

Små laxpajer

Mängd: 8 små portionspajer eller en större paj

4/5
(11 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt Norrmejerier Smör, i kuber
  • 2 msk vatten

fyllning:

  • 1 liten purjolök
  • 4 skivor rimmad lax
  • 3 ägg
  • 1 dl Norrmejerier Crème Fraiche Vitlök-Örter
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 2 msk finhackad dill
  • 3 dl riven Västerbottensost®
  • nymalen svartpeppar

till dekoration: dill

Gör så här

Blanda vetemjöl och smör i mixer till en smulig massa, häll i lite vatten och kör ytterligare ett par sekunder till en boll. Kavla eller tryck ut pajdegen i formar. Nagga med en gaffel och låt pajerna stå svalt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Snitta och skölj purjolöken. Skär den i tunna skivor. Skär laxen i strimlor.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, dill och riven ost. Peppra. Fyll pajskalen med purjolök och strimlad lax. Häll på äggstanningen och grädda pajerna i ugn ca 20 minuter för de små och ca 35 minuter för en stor. Dekorera med dill.