Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • ca 1 kg färsk lax
  • salt och peppar
  • 150 g riven lagrad ost,
  • gärna Västerbottensost

Guldmos:

  • 1 1/2 kg skalad potatis,
  • gärna mandelpotatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • ca 1 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • salt och peppar

Sås:

  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde

Garnering:

  • ca 1 msk löj- eller sikrom per portion
  • 2 finhackade rödlökar
  • 2 limefrukter i klyftor eller
  • 1 stor citron
  • dill

Gör så här

Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smörd form. Lägg i laxrullarna. Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min. Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill.