Till Norrmejerier startsida
Mandelfyllda saffransbullar

Mandelfyllda saffransbullar

Mängd: ca 30 bullar

4,5/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 2 kuvert saffran, 1 g
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 21/2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 pkt jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl vit baksirap
  • 1 ägg
  • 9-10 dl vetemjöl
  • fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret
och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen.
Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i bunke ca 45 min.
Kör mandelmassa, smör och citronskal i en mixer till en smidig massa. Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Arbeta samman degen och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett djupt hål i varje bulle och lägg i en tesked fyllning. Låt bullarna jäsa, under duk, ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter eller tills de fått fin färg.