Till Norrmejerier startsida
Saffransbutterkaka

Saffransbutterkaka

Mängd: 1 stor butterkaka

4/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 2 kuvert saffran, 1g
  • 1 tsk strösocker
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 2½ dl Norrmejerier Mjölk
  • ½ pkt jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vit baksirap
  • 1 ägg
  • 9-10 dl vetemjöl
  • fyllning
  • 100 g skalade hasselnötter
  • 1 dl crème fraiche
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 dl torkade tranbär eller lingon
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i bunke i 45 min. Kör hasselnötter, creme fraiche och finrivet citronskal i en mixer till en smidig massa. Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen och strö över tranbären. Rulla ihop till en avlång rulle. Smörj en rund bakform.
Skär rullen i bitar och ställ i bakformen. Låt butterkakan jäsa, under duk, ytterligare 40 min.
Sätt ugnen på 180°. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 35 min eller tills de får fin färg. Strö gärna lite extra tranbär över butterkakan när den gräddat färdigt.