Till Norrmejerier startsida
Saffransbröd

Saffransbröd

Mängd: 40 Lussekatter eller 4 Solbröd

4,5/5
(15 röster)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 250 g Kesella
  • 1 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 18 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling

Garnering till Lussekatter:

  • ca 1 dl russin

Fyllning till solbröd:

  • ca 3 dl grovriven mandelmassa
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl apelsinjuice eller apelsinlikör

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk, ca 30 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Lussekatter: Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del och dela i 10 delar. Rulla till 1 cm tjocka rullar och forma lussekatter. Garnera med russin. Jäs i 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°, mitt i ugnen, 5-8 min. Solbröd: Dela degen i 8 delar. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter. Rör ihop fyllningen. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 min. Sikta florsocker över vid servering.

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer