Till Norrmejerier startsida
Nötfärsjärpar med tomatsås, varm pastasallad och blomkåls-, gurk- och basilikaröra

Nötfärsjärpar med tomatsås, varm pastasallad och blomkåls-, gurk- och basilikaröra

Andréas Hedlund avgick med segern i Årets Kock 2002. Detta är hans tävlingsbidrag till skolmåltiden.

Mängd: 4 portioner

3/5
(1 röster)

Ingredienser

Järpar:

  • 400 g nötfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm spiskummin
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • salt och vitpeppar
  • Norrmejerier Smör till stekning

Tomatsås:

  • 1/2 gul lök
  • Smor
  • 200 g krossade tomater
  • tabasco
  • salt, socker och vitpeppar

Pastasallad:

  • 280 g pasta
  • Norrmejerier Smör
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Blomkåls-, gurk- och basilikaröra:

  • 150 g blomkål
  • ca 1 dm gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl Matlagningsyoghurt
  • 1 msk matolja
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 20°. Blötlägg ströbrödet i vatten och mjölk och låt svälla 10 min. Gör tomatsåsen. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna och koka ca 15 min. Smaksätt med salt och vitpeppar, tabasco och en aning socker efter smak.
Blanda ströbrödet med färs, ägg och smaksätt med kryddorna, salt och vitpeppar. Forma färsen till fyra järpar och lägg dem i en smörd ugnsfast form. Stek dem i ugn i 5 min. Häll sedan tomatsåsen över järparna och baka färdigt i ugn ca 10 min.
Koka pastan, häll av vattnet och blanda den med en klick smör. Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaksätt med salt och vitpeppar och strö över hackad persilja.
Dela blomkålen i buketter och koka dem nätt och jämnt mjuka. Sila av vattnet och låt svalna. Skär gurkan i tärningar. Skala och pressa vitlöken. Dela blomkålen i pyttesmå buketter. Blanda alla ingredienser till röran och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera järparna med tomatsås, pasta och grönsaksröra.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.