Till Norrmejerier startsida
Pannkaka: Grundsmet och variationer

Pannkaka: Grundsmet och variationer

Mängd: 4 portioner

4/5
(29 röster)

Ingredienser

Grundsmet:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 3 ägg
  • 2-3 msk Norrmejerier Smör
  • Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av Norrmejerier Mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av Norrmejerier Mjölken samt äggen. Smält Norrmejerier Smöret och rör ned det i pannkakssmeten. Låt gärna smeten stå och svälla en stund.

Gör så här

Söta variationer:
• Smaksätt smeten med rivet skal av en väl tvättad apelsin. Grädda och servera med strösocker och några droppar apelsinjuice.
• Krydda pannkakssmeten med 1-2 tsk kanel. Grädda och servera med stekta äppeltärningar.
• Strö riven mörk choklad över den varma pannkakan. Rulla ihop och ät varm eller kall.

Salta variationer :
• Barnfavorit. Blanda ned 1 msk majs till varje skopa pannkaks-smet. Grädda.
• Blanda ned tärnat stekt fläsk, bacon eller skinka. Grädda och servera med lingonsylt.
• Blanda ned tärnad, kokt potatis och lök. Grädda och servera varma eller kalla.
• Grädda små fina pannkakor. Fyll med en god stuvning, rulla ihop och gratinera med ost.