Till Norrmejerier startsida
Pepparrotspanerad laxfilé på spenatbädd

Pepparrotspanerad laxfilé på spenatbädd

Mängd: 6 portioner

4/5
(21 röster)

Ingredienser

  • 500 g färsk eller fryst bladspenat
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1/2 tsk örtsalt
  • ca 800 g laxfilé
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 1/2 msk riven färsk pepparrot
  • ca 1 dl ströbröd

Sås:

  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 msk hummerfond
  • 1 msk senap
  • 2-3 tsk riven färsk pepparrot
  • 1 dl hackad gräslök
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225º.
Fräs spenaten i smör några minuter och tillsätt örtsalt. Lägg över i en ugnssäker form.
Skär laxen i 6 portionsbitar. Salta och peppra. Vispa samman ägg, äggula och pepparrot. Pensla laxbitarna med blandningen. Sikta över ströbrödet. Stek laxen i mitten av ugnen ca 15 min.
Blanda vin, grädde, vetemjöl och hummerfond i en kastrull. Koka upp under vispning. Låt såsen koka ihop 5-10 min. Smaksätt såsen med senap och pepparrot. Rör ner gräslöken. Smaka ev av med salt och peppar.
Servera laxen med såsen och färsk potatis.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.