Till Norrmejerier startsida
Saftig vallmokaka

Saftig vallmokaka

Mörk, mäktig och mumsig. Så kan man nog beskriva denna annorlunda och väldigt läckra kaka. Vill du få ut maximal smak på vallmofröna, kan du först rosta dem försiktigt.

Mängd: 10 bitar

3,5/5
(17 röster)

Ingredienser

  • 225 g Norrmejerier Smör
  • 300 g farinsocker
  • 150 g vallmofrön
  • rivet skal av en apelsin
  • 1 dl honung
  • 4 äggulor
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggvitor
  • florsocker

Gör så här

Värm ugnen till 180°. Smörj och mjöla en stor sockerkaksform som rymmer 2 liter. Rör smör och socker pösigt. Rör ned vallmofrö, apelsinskal och honung. Blanda noga. Tillsätt äggulorna, en i sänder. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ned tillsammans med gräddfil och vaniljsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem försiktigt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme eller tills en baksticka känns torr. Låt kakan svalna i sin form och slå sedan försiktigt upp den på en tallrik. Sikta florsocker över vid servering.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.