Mängd: 4 portioner
Honungsrostade nötter:
1. Klipp av blasten någon cm från rödbetan. Tvätta rödbetorna och lägg i en kastrull. Täck med
vatten och låt koka på svag värme under lock tills mjuka, det brukar ta 35–40 minuter för medelstora
rödbetor. Lägg därför de största rödbetorna i botten på kastrullen. Dela inte rödbetorna före
kokning för då tappar de sin röda färg och även en del av sin smak.
2. Rör ihop ingredienserna till Crème Präst® och smaka av med salt och peppar.
3. Rosta nötterna i en panna i ett par minuter. Sväng runt lite då och då. Tillsätt socker som snabbt
smälter. Häll på honung och rör i rosmarin samt en klick smör. Nu gäller det att snabbt röra runt
bland nötterna och hälla upp dem på ett bakplåtspapper. Strö på flingsalt medan de fortfarande är
heta.
4. När rödbetorna är färdiga brukar jag skölja dem en gång i kallt vatten och sedan skala dem. Det
är enklast att trycka bort skalet med händerna. Klyfta rödbetorna och lägg på ett stort fat. Blanda
ihop olja och citron och slå över rödbetorna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner spenat, krasse
eller rödbetsskott strax före servering. Toppa med honungsrostade nötter och bjud Crème Präst® till.