Till Norrmejerier startsida
Sallad med färska rödbetor, Präst® och honungsrostade nötter

Sallad med färska rödbetor, Präst® och honungsrostade nötter

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(2 röster)

Ingredienser

  • 1 bunt färska rödbetor
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1/2 liten ekologisk citron,
  • saft och rivet skal
  • salt och svartpeppar
  • 1 ask babyspenat
  • 1 ask krasse eller rödbetsskott
  • Crème Präst®
  • 2 msk majonnäs,
  • gärna hemlagad (s. 27)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl Kesella, 10 %
  • 1 msk grovkornig fransk senap
  • 1 dl riven Präst® lagrad

Honungsrostade nötter:

  • 1 1/2 dl nötter, t.ex. hassel-,
  • pinje-, valnötter
  • eller pistaschmandel
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 msk flytande honung
  • 1/2 msk rosmarin,
  • repad från kvist
  • 1 liten klick Norrmejeriers smör
  • flingsalt

Gör så här

1. Klipp av blasten någon cm från rödbetan. Tvätta rödbetorna och lägg i en kastrull. Täck med
vatten och låt koka på svag värme under lock tills mjuka, det brukar ta 35–40 minuter för medelstora
rödbetor. Lägg därför de största rödbetorna i botten på kastrullen. Dela inte rödbetorna före
kokning för då tappar de sin röda färg och även en del av sin smak.

2. Rör ihop ingredienserna till Crème Präst® och smaka av med salt och peppar.

3. Rosta nötterna i en panna i ett par minuter. Sväng runt lite då och då. Tillsätt socker som snabbt
smälter. Häll på honung och rör i rosmarin samt en klick smör. Nu gäller det att snabbt röra runt
bland nötterna och hälla upp dem på ett bakplåtspapper. Strö på flingsalt medan de fortfarande är
heta.

4. När rödbetorna är färdiga brukar jag skölja dem en gång i kallt vatten och sedan skala dem. Det
är enklast att trycka bort skalet med händerna. Klyfta rödbetorna och lägg på ett stort fat. Blanda
ihop olja och citron och slå över rödbetorna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner spenat, krasse
eller rödbetsskott strax före servering. Toppa med honungsrostade nötter och bjud Crème Präst® till.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.