Semifreddo betyder halvkall på italienska. Det är lite pyssel med denna efterrätt, men när man väl är klar, kommer dina smaklökar att jubla.
Mängd: 6-8 portioner
nötkrokant:
semifreddon:
till servering:
Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna lätt bruna i en långpanna. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Häll försiktigt i nötterna när sockerlagen är ljusbrun. Häll upp krokanten på en plåt som har oljats in med lite solrosolja. Låt den stå i en halvtimme. När nötmassan är avkyld kan den delas i mindre bitar med hjälp av en rejäl kniv.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Skär upp vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt dem. Vispa äggvitor med salt till hårt skum. Vispa grädden hårt.Vänd ihop alltsammans och häll i en form, gärna fodrad med plastfilm. Frys i minst 1 timme, gärna längre. Servera med nötkrokant och lite färska eller frysta bär.