Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk honung
  • 1½ dl surdegsgrund
  • ca 1 liter ljust dinkelmjöl
  • 2 dl grovt dinkelmjöl
  • 2½ dl grovt rågmjöl

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Lös den med lite av vattnet. Häll på resterande vatten och tillsätt salt, honung och surdegsgrunden. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg i minst 10 minuter. Om du har jäskorgar så mjöla dem ordentligt och låt bröden jäsa i korgarna eller jäs i mjölade bunkar övertäckta med handduk.
Låt jäsa i rumstemperatur, på dragfri plats, ca 12 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 275°. Stjälp försiktigt upp de jästa bröden på varm plåt. Grädda i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 200° när du satt in bröden. Häll ett glas vatten i botten av ugnen så får du en riktigt frasig brödskorpa. Grädda ca 40 minuter.

Tips:

TIPS! Det passar också att göra surdegsfrallor. Fyll dem gärna med lite torkade tranbär och valnötter. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.