Till Norrmejerier startsida
Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Mängd: 8 portioner

4/5
(78 röster)

Ingredienser

  • 1,2 kg laxfilé
  • 8 msk mild gorgonzola eller annan krämig ost
  • 2 msk smält Norrmejerier Smör
  • 3 tsk salt

Sås:

  • 2 dl torr sherry eller vitt matlagningsvin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 1 1/2 dl finhackad dill
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Skär laxen i 8 portionsbitar. Lägg bitarna med skinnsidan ner mot skärbrädan. Skär ett snitt ovanifrån, men inte för djupt, i varje laxbit. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Fördela osten i snitten. Pensla med smör och salta laxen.
Tillaga i ugn vid 200ºC, 8-10 min. Koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Rör ner Crème Fraiche och koka ihop såsen något, 5-10
min. Lägg i dillen. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med kokt, pressad potatis samt smörfräst bladspenat eller sparris och gröna ärter.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.