Till Norrmejerier startsida
Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Mängd: 8 portioner

4/5
(28 röster)

Ingredienser

  • 1,2 kg laxfilé
  • 8 msk mild gorgonzola eller annan krämig ost
  • 2 msk smält Norrmejerier Smör
  • 3 tsk salt

Sås:

  • 2 dl torr sherry eller vitt matlagningsvin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 1 1/2 dl finhackad dill
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Skär laxen i 8 portionsbitar. Lägg bitarna med skinnsidan ner mot skärbrädan. Skär ett snitt ovanifrån, men inte för djupt, i varje laxbit. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Fördela osten i snitten. Pensla med smör och salta laxen. Tillaga i ugn vid 200ºC, 8-10 min. Koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Rör ner Crème Fraiche och koka ihop såsen något, 5-10 min. Lägg i dillen. Smaksätt med salt och peppar. Servera med kokt, pressad potatis samt smörfräst bladspenat eller sparris och gröna ärter.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott