Till Norrmejerier startsida
Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Mängd: 8 portioner

4/5
(56 röster)

Annons

Ingredienser

  • 1,2 kg laxfilé
  • 8 msk mild gorgonzola eller annan krämig ost
  • 2 msk smält Norrmejerier Smör
  • 3 tsk salt

Sås:

  • 2 dl torr sherry eller vitt matlagningsvin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 1 1/2 dl finhackad dill
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Skär laxen i 8 portionsbitar. Lägg bitarna med skinnsidan ner mot skärbrädan. Skär ett snitt ovanifrån, men inte för djupt, i varje laxbit. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Fördela osten i snitten. Pensla med smör och salta laxen.
Tillaga i ugn vid 200ºC, 8-10 min. Koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Rör ner Crème Fraiche och koka ihop såsen något, 5-10
min. Lägg i dillen. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med kokt, pressad potatis samt smörfräst bladspenat eller sparris och gröna ärter.