Jättegoda aptitretare och perfekt du vill “bekvämimpa”! Grunden förbereds dagen innan och snittarna klarar sig färdiggarnerade några timmar i kylen. Serveras i små munsbitar, gärna med ett glas champagne. Vinbärssaften går bra att byta ut mot till exempel utspädd havtorns-juice eller lingondricka. Det här är ett bra grundrecept som du kan smaksätta efter humör och smak. Till exempel med kummin, örtkryddor eller vitlök.
Mängd: 30 stycken
Botten:
Fyllning:
Fodra en 1,5 liters brödform med plastfolie. Mixa bröd och smör, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen. Koka upp grädde, chilipulver och peppar, dra kastrullen
från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna. Smaka av med salt och häll i formen. Låt stelna över natten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur och
smält med 1 dl saft. Rör ner resterande saft och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl. Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.
Ett recept ur Susanne Jonssons kokbok Västerbottensost.