Till Norrmejerier startsida
Västerbottensost-cheesecake med vinbärstopping

Västerbottensost-cheesecake med vinbärstopping

Jättegoda aptitretare och perfekt du vill “bekvämimpa”! Grunden förbereds dagen innan och snittarna klarar sig färdiggarnerade några timmar i kylen. Serveras i små munsbitar, gärna med ett glas champagne. Vinbärssaften går bra att byta ut mot till exempel utspädd havtorns-juice eller lingondricka. Det här är ett bra grundrecept som du kan smaksätta efter humör och smak. Till exempel med kummin, örtkryddor eller vitlök.

Mängd: 30 stycken

4/5
(18 röster)

Ingredienser

Botten:

  • 8 skivor grovt bröd
  • 50 g Norrmejerier Smör, smält

Fyllning:

  • 3 dl visp- eller Norrmejerier Mellangrädde
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • salt
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vinbärssaft, lättsötad

Gör så här

Fodra en 1,5 liters brödform med plastfolie. Mixa bröd och smör, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen. Koka upp grädde, chilipulver och peppar, dra kastrullen
från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna. Smaka av med salt och häll i formen. Låt stelna över natten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur och
smält med 1 dl saft. Rör ner resterande saft och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl. Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.

Ett recept ur Susanne Jonssons kokbok Västerbottensost.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer