Till Norrmejerier startsida
Västerbottensostpaj

Västerbottensostpaj

Svenska? Turkiska? Eller kanske kinesiska? Vart kräftorna än kommer ifrån är det en sak som är säker. De allra flesta av oss har längtat efter att ta på oss de lustiga hattarna och hugga in på de röda delikatesserna. Till vickning blir det såklart Västerbottensostpaj.

Mängd: 4-6 portioner

4/5
(1065 röster)

Ingredienser

Pajdeg:

  • 125 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning:

  • 300 g riven Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.



Kärt barn har många namn - Västerbottenostpaj, västerbottenpaj, Westerbottensostpaj, vb-paj m.fl. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den mytomspunna osten är Västerbottensostpaj?

Tips:

  • Använd handflatan för att trycka ut degen i pajformen, då får man ett jämnare tryck som ger en jämnare degtjocklek.
  • Tryck upp degen runt kanterna så att de är någon centimeter över pajformen eftersom degen ofta krymper i ugnen.
  • Om du har tid, ställ pajeformen med degen i kyl eller frys i en kvart - då sjunker inte degen ner lika mycket i ugnen.
  • Man kan pensla pajskalet med lite vispat ägg innan man gräddar skalet om man vill, då blir degen lite vattentät som gör att bottnen blir lite krispigare.
Västerbottenpaj Originalrecept hittar du här

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.